Φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 19/10/2024

Η φάβα, ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, απογειώνεται με μια σύγχρονη νότα όταν συνδυάζεται με καραμελωμένα κρεμμύδια. Αυτό το «πάντρεμα» δημιουργεί μια υπέροχη αντίθεση γεύσεων: η βελούδινη υφή και η γήινη γεύση της φάβας έρχεται σε τέλεια ισορροπία με τη γλυκιά, βαθιά καραμελωμένη νοστιμιά των κρεμμυδιών. Είτε το σερβίρετε ως μεζέ, είτε ως βασικό πιάτο, αυτός ο γαστρονομικός συνδυασμός υπόσχεται να κλέψει τις εντυπώσεις και να σας ταξιδέψει στις γεύσεις του Αιγαίου.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φάβα  
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 λιτ. ζωμό λαχανικών
  • 250 γρ. κρεμμυδάκια πέρλες (πολύ μικρά)  
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 60 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο (1/4 φλ.)
  • 1 κ.σ. κάπαρη  
  • Αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά μουσκεύουμε τη φάβα για 30 λεπτά σε αρκετό νερό με μια πρέζα μαγειρική σόδα.

Ξεπλένουμε πολύ καλά και στραγγίζουμε.

Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ρίχνουμε την φάβα, το κρεμμύδι ολόκληρο και το ζωμό.

Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε αρκετές φορές μέχρι να καθαρίσει η επιφάνεια.

Τότε χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε τη φάβα μέχρι να λιώσει τελείως το κρεμμύδι και να γίνει η φάβα κρέμα (περίπου 50 λεπτά σε χαμηλή φωτιά).

Τέλος αλατίζουμε.

Για να καραμελώσουμε τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο, την κάπαρη και τα αφήνουμε 5 με 5 λεπτά να πάρουν χρώμα.

Έπειτα τα καραμελώνουμε πασπαλίζοντας με τη ζάχαρη και σβήνοντας με το μπαλσάμικο.

Τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Τέλος σερβίρουμε τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και την περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο.

Η φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι έτοιμη.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Εάν θέλουμε πιο φίνα την φάβα την αλέθουμε στον μύλο ή την χτυπάμε με τον πολτοποιητή.
  • Τέλειο συνοδευτικό με τη φάβα είναι ο γαύρος ξιδάτος.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (1 vote)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας