Υλικά Συνταγής
Μια διαφορετική συνταγή που σίγουρα θα σας αρέσει. Τραγανές μηλόπιτες με σπιτική σφολιάτα. Απολαύστε τες κάθε ώρα της ημέρας. Τα μήλα, ειδικά τώρα που είναι η εποχή τους, θα δώσουν μοναδική γεύση στις πίτες.
Υλικά συνταγής
Για τη σφολιάτα
- 2 κούπες αλεύρι, μαλακό
- 250 γρ. βούτυρο, κρύο
- Μισή κούπα νερό
- 1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό μήλα, τύπου Αμερικής
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- Μισή κούπα σταφίδες, ξανθές
- Μισή κούπα ζάχαρη
- Μισό κ.γλ. κανέλα
- Μισό κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
- 3 κ.σ. καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, ετοιμάζουμε τη σφολιάτα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σ' ένα μπολ.
Στην συνέχεια, κόβουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και το ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι.
Χρησιμοποιώντας δύο μαχαίρια ή ειδικό αναδευτήρα ζύμης, κόβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι, να σχηματισθούν χοντρά αλευρωμένα τρίμματα βουτύρου.
Ρίχνουμε κι ανακατεύουμε γρήγορα τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα τρίμματα και τα μαζεύουμε με τα δάχτυλα, σχηματίζοντας μια μπάλα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο 45 λεπτά ή στην κατάψυξη τον μισό χρόνο.
Έπειτα, βάζουμε τη ζύμη σε κρύα αλευρωμένη επιφάνεια και τη χτυπάμε με τον πλάστη να πλατύνει.
Την ανοίγουμε, αλευρώνοντάς τη για να μην κολλάει, σε παραλληλόγραμμο με μήκος τρεις φορές μεγαλύτερο από το πλάτος του.
Σηκώνουμε τις δύο κοντές πλευρές και τις διπλώνουμε έτσι, ώστε να συναντηθούν στο κέντρο της ζύμης.
Τσακίζουμε τη ζύμη στο σημείο αυτό και τη διπλώνουμε στα δύο, κλείνοντας μέσα τις διπλωμένες άκρες.
Γυρίζουμε τη ζύμη 90 μοίρες, ώστε οι διπλωμένες άκρες να πάνε στα πλάγια και μπροστά μας να βρίσκεται μια ανοικτή άκρη.
Ανοίγουμε πάλι τη ζύμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο, όπως την πρώτη φορά.
Διπλώνουμε την άλλη μια φορά κατά τον ίδιο τρόπο, την κλείνουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Τη βγάζουμε και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία.
Μπορούμε να επαναλάβουμε τα διπλώματα δύο ή τρεις φορές ακόμη, αφήνοντας τη ζύμη να ξεκουράζεται 30 λεπτά στο ψυγείο κάθε φορά.
Κατόπιν, κόβουμε τη σφολιάτα σε τετραγωνάκια με κουπ πατ.
Ενώνουμε τα υλικά για τη γέμιση και τοποθετούμε από μια κουταλιά σε κάθε τετραγωνάκι ζύμης.
Τέλος, τα τυλίγουμε σε δεματάκι, τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45' λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συμβουλές
- Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί 2 με 3 μέρες στο ψυγείο και 6 μήνες στην κατάψυξη.
Δείτε και αυτές τις συνταγές για μηλόπιτα
- Η πιο εύκολη μηλόπιτα!
- Νόστιμη και διαφορετική μηλόπιτα με μπισκότα
- Μηλόπιτα, λαχταριστή και καραμελωμένη
- Γρήγορη και μοσχομυριστή μηλόπιτα
- Η πιο ωραία μηλόπιτα με κρέμα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!