Μαγειρίτσα πεντανόστιμη με κεφαλάκι

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 04/05/2024

Η κλασική συνταγή για το τραπέζι της Ανάστασης. Μαγειρίτσα πεντανόστιμη με κεφαλάκι. Αξίζει να την φτιάξετε. Ακολουθήστε τη βήμα βήμα και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Υλικά συνταγής

  • 1 κεφ. από αρνί ή κατσικάκι γάλακτος
  • 1 συκωταριά από αρνί ή κατσικάκι γάλακτος
  • 1 αντεριά από αρνί ή κατσικάκι γάλακτος
  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
  • 2 μαρούλια, χοντροκομμένα
  • 50 γρ. ρύζι καρολίνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοκομμένο
  • Μισό ματσ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • 2 λεμόνια (το χυμό)

Εκτέλεση συνταγής

Από την προηγούμενη ημέρα καθαρίζουμε την αντεριά.

Με την βοήθεια ενός μολυβιού ή στυλό γυρίζουμε τα μέσα έξω τα αντεράκια κάτω από το τρεχούμενο νερό.

Τα ξεπλένουμε καλά.

Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μπολ, τα αλατίζουμε και στύβουμε χυμό λεμονιού.

Σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο.

Πλένουμε καλά το κεφαλάκι και το βράζουμε σε μικρή κατσαρόλα, ξαφρίζοντας με νερό σα να το σκεπάζει.  

Βράζουμε για 45 λεπτά να μαλακώσει το κρέας, το αφήνουμε να κρυώσει και φυλάμε το ζωμό του.
Όταν κρυώσει, το ξεψαχνίζουμε και πετάμε τα κόκαλα.

Την επόμενη μέρα τα εντεράκια θα έχουν ασπρίσει.

Τα ξεπλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα πλέκουμε κοτσίδα.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα ζεματάμε για 2- 3 λεπτά και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφαιρούμε τις συμφύσεις από την συκωταριά και την ζεματάμε για 5 λεπτά.

Τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν και έπειτα ψιλοκόβουμε την αντεριά και τη συκωταριά σε μικρά - μικρά κομμάτια.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα (να μην πάρουν χρώμα).

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αντεράκια και τη συκωταριά, καθώς και ψαχνό από το κεφαλάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 - 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τόσο από το ζωμό που έβραζε το κεφαλάκι, όσο να σκεπάζει τα υλικά.

Κατόπιν κλείνουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.

Αφού βράσουν τα υλικά προσθέτουμε τα μαρούλια, το ρύζι, τον άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε.

Αν σας φαίνεται πολύ στεγνό, συμπληρώστε ελάχιστο ζωμό από το κεφαλάκι.

Βράζουμε για 15 λεπτά επιπλέον.

Χτυπάμε τα ασπράδια να φουσκώσουν.

Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους χτυπώντας με σύρμα και λίγο - λίγο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Μετά παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Περιχύνουμε το φαγητό.

Τέλος ανακινούμε την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια, να πάει παντού το αυγολέμονο.  

Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Συμβουλές

  • Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο, για να μην μας κόψει αλλά να γίνει σωστά, ώστε να χυλώσει όμορφα η σούπα.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (1 vote)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Κατηγορία συνταγής

Οι νέες συνταγές μας